Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen vinden wij bij Jansen Metal Products erg belangrijk. Jansen Metal Products is het moederbedrijf van de volgende merken: Jansen Metal Products, iConvey en Metal Skills. Al deze merken dragen op verschillende wijzen bij aan het maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen van Jansen Metal Products.

Wij kijken onder andere naar de “17 Sustainable Development Goals (SDG)” van de verenigde naties. Dit zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. www.sdgnederland.nl/sdgs/

Wij hebben dit vertaald naar vier groepen waarbij wij als bedrijf denken een goede bijdrage te kunnen leveren.

1.      Kijken naar jezelf

Hiermee bedoelen we niet alleen het bedrijf Jansen Metal Products maar ook haar medewerkers. Als familiebedrijf hechten wij ontzettend veel waarde aan onze medewerkers. Het prettig kunnen werken als onderdeel van een fijn leven is voor ons erg belangrijk. Wij proberen onze medewerkers te ondersteunen bij het realiseren van een fijne baan. Wij proberen voor een prettige werksfeer te zorgen waarin er ruimte is voor ideeën, verbeteringen veranderingen en ontwikkeling van onze medewerkers. Verder hebben wij een informele vriendschappelijke bedrijfscultuur waarbij de mens belangrijk is en hulp is voor iedereen die dit nodig heeft op het werk maar bijvoorbeeld ook privé. Dit valt eigenlijk het beste te omschrijven als een familiesfeer wat ook wel weer logisch is voor een familie bedrijf. We stimuleren elkaar om te groeien en te ontwikkelen bijvoorbeeld door opleidingen of trainingen te volgen. Dit zorgt er voor dat ons kennisniveau en expertise verder groeien maar ook dat de collega’s kunnen blijven ontwikkelen wat weer zorgt voor meer arbeidsvreugde. Buiten het werk om hebben we regelmatig momenten waarbij plezier en gezelligheid het belangrijkste onderwerk zijn. Zo houden wij nog steeds een vrijdagmiddagborrel en ontbijten en lunchen we samen. Regelmatig maken we daarbij gebruik van onze buiten keuken die met verschillende BBQ’s, Smokers en Grillplaten beschikbaar is voor medewerkers die iets lekkers willen maken voor de groep.

De Fysieke gezondheid is natuurlijk ook belangrijk voor al onze collega’s, daarom werken wij samen met Kantine Vitamine die ons wekelijks vers fruit aanlevert. Dit fruit is gratis beschikbaar voor alle collega’s en dit heeft echt gezorgd voor een enorme stijging bij het eten van fruit door onze medewerkers. Ook sport wordt gezien als een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van onze medewerkers maar draagt ook bij op sociaalvlak aan de verbinding tussen collega’s. Op dit moment organiseren wij jaarlijks een beachvolleybal evenement voor onze collega’s en klanten.

2.      Producten

De tweede groep; onze producten kunnen een bijdrage leveren dankzij de daadwerkelijke productfunctie zoals bijvoorbeeld bij onze stapelpallets die een veel langere levensduur hebben dan wegwerp (houten) pallets. Of bijvoorbeeld doordat er met behulp van onze stapelpallets producten en materialen vervoerd kunnen worden niet op 1 niveau maar op 2 of meer niveaus. Met onze stapelpallets worden flexibele extra laadvloeren gecreëerd in vrachtwagens waardoor de CO2 uitstoot per product dat getransporteerd wordt daalt.

De producten die onder ons merk iConvey verkocht worden zijn meestal interne-transportsystemen, ook wel transportbanen genoemd. Deze transportbanen worden steeds vaker uitgerust met energiebesparende motoren die wij onze klanten adviseren, een kleine extra investering die zich niet alleen financieel terugbetaald.

Zoals gezegd kun je bij de producten ook nog kijken naar andere bijdragen aan een betere wereld dan bij de functie die ze vervullen namelijk de manier waarop ze geproduceerd worden door productiebedrijven zoals Jansen Metal Products. Dit lichten we verder toe in de 3e groep.

3.      Productie

De derde groep heeft te maken met onze eigen productie, maar ook met onze gehele productie keten. Jansen Metal Products werkt voornamelijk met metaal in allerlei verschillende soorten en maten. Metaal is een geweldig product wat goed recyclebaar is en natuurlijk doen wij hier ook aan mee. Bij ons wordt er in eerste instantie zo veel mogelijk aan besparing en afvalbeperking gedaan en daarna aan afvalscheiding zodat materialen gerecycled kunnen worden. In onze fabriek proberen we ook uitstoot van CO2 te verminderen zo is onze gas aangedreven heftruck vervangen voor een elektrisch aangedreven heftruck en proberen wij ons energie verbruik zo laag mogelijk te houden. Dit hebben we onder andere gedaan door het aanschaffen van ledverlichting en zullen we in de toekomst ook gaan investeren in zonnepanelen. Machines en apparatuur die niet gebruikt worden zijn uitgeschakeld en bij aanschaf van nieuwe apparatuur wordt er rekening gehouden met de energie labels. Bij keuze van onze toeleveranciers hebben wij een voorkeur om samen te werken met bedrijven die onze ideologie delen en waarbij duurzaam ondernemen belangrijk is. Natuurlijk hopen wij dat onze klanten op hun beurt dit ook weer in ons waarderen. Op deze manier zou onze gehele keten een positieve spiraal van veranderingen in gang kunnen zetten en houden.

4.      Omgeving

De vierde groep is de bijdrage aan onze omgeving, denk hierbij niet alleen de omgeving van onze medewerkers maar ook de samenleving op regionaal niveau. Met Metal Skills dragen wij een steentje bij aan het stimuleren van interesse in techniek door scholen te ondersteunen. We geven workshops aan groepen 7 van scholen in Winterswijk en omliggende plaatsen. Dit om de kinderen kennis te laten maken met de wereld van techniek. Daarnaast ondersteunen wij initiatieven voor vrouwen in de techniek zoals bijvoorbeeld het project “Girls-Day” waarbij wij speciaal aan de slag gaan met groepen meiden om projecten te doen en ze te laten ervaren hoe interessant een baan in de techniek kan zijn. Verder zijn wij een erkend leerbedrijf en nemen wij onze verantwoordelijkheid bij het bieden van leuke en uitdagende leerplekken voor stagiaires. Wij zien dit bovendien als een kans om een bijdrage te leveren aan de ervaring van de toekomstige technische beroepsbevolking en hopelijk onze eigen toekomstige medewerkers. Wij proberen ook een bijdrage te leveren aan onze omgeving door zoveel mogelijk regionaal in te kopen en samen te werken met lokale partners. Dit draagt niet alleen bij aan een sterkere ontwikkeling van onze regio maar levert veelal ook een besparing op van CO2 uitstoot door onnodige transportbewegingen van materialen en producten.

Kortom wij zijn trots op Jansen Metal Products en onze bijdrage op het vlak van: Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam ondernemen. Indien u suggesties heeft, wij staan open voor opbouwende feedback die kunnen bijdragen aan de hierboven genoemde 4 groepen of aan de 17 SDG’s, wij horen graag van u.